☕ #18

Neața și spor la cafeluță!


☕ Ia-ți cana aproape, poți savura ediția de azi în aprox. 5min și 3sec!

P.S. Ți-a trimis cineva e-mailul ăsta? Sper să îți placă! Și dacă vrei să te abonezi și tu gratuit - poți apăsa AICI

💭 DE MĂCINAT

Când lucrurile sunt grele, un obiectiv clar este cel mai important lucru.
E ca o fântână de energie din care poți să te alimentezi. Stabilirea unui obiectiv care să merite e cea mai dificilă parte, dar, odată găsit, îți oferă un scop și un motiv să te ridici din pat.

- Earl Nightingale

Care e obiectivul tău?

 LA PLIC

🎶 Varianta live a unei piese îți stimulează mai mult creierul decât cea oficială, de studio - în special amigdala, "zona emoțională" a creierului.

🍬📉 Vânzările la gumă de mestecat sunt cu 32% mai mici față de 2018 în SUA și cu 10% mai mici la nivel global. Pandemia este principalul vinovat - când se purtau măști și oamenii erau distanțați social, puțini se îngrijorau de respirația urât mirositoare.

🧴📈 O altă nișă afectată de pandemie a fost cea a produselor de îngrijire personală. Totuși, aici lucrurile arată mai bine. În ultimul trimestru al 2023, Unilever a înregistrat o creștere de 8% în categorie, din care 3.9% se datorează vânzărilor de deodorante. Un lucru bun, ținând cont că a început să se încălzească. =))

🧬 Colossal Biosciences, un startup din Texas, e cu un pas mai aproape de a readuce la viață mamuții, specie dispărută de mii de ani... De fapt, ceea ce vor să facă este să creeze un elefant rezistent la frig, care să aibă toate caracteristicile biologice ale mamuților. (Alte proiecte ale lor sunt recrearea păsării Dodo și a tigrului Tazmanian)

🦕 În 2022, un bărbat care își plimba câinele a găsit un schelet aproape complet al unui titanosaur cu gât lung, vechi de 70 de milioane de ani. Descoperirea a fost ținută secretă până săptămânile trecute și a avut loc în pădurile din Montouliers, din sudul Franței.

☀️ InterContinental Singapore a băgat "garanția de vreme bună". Dacă plouă mai mult de două ore pe zi în timpul șederii tale, îți vor rambursa o noapte de cazare. Totuși, oferta se aplică doar celor care rezervă apartamente, cu tarife între 633 și 3.300 dolari pe noapte. (În Singapore, plouă în medie 171 de zile pe an.)

📚 În aceeași ordine de idei, de Ziua Mondială a Cărții (23 apr.), te poți caza pentru £7 în biblioteca Catedralei St. Paul din Londra. Ultima oară când cineva a dormit acolo a fost în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

🥱 Când te trezești cu fața la cearșaf, s-ar putea să înjuri mai mult. Un nou studiu efectuat pe 309 persoane a ajuns la concluzia că cei care nu au avut un somn odihnitor au folosit mult mai des cuvinte vulgare. Surprinzător, nu? =))

😴 În acest context, călătoritul pentru a dormi e o nișă a industriei ospitaliere care se preconizează că va crește cu 8% în următorii 4 ani. Raportul Hilton Trends zice că "odihna și relaxarea" sunt motive principale care influențează deciziile de călătorie în acest an.

 🌐📈 Banii pierduți din cauza infracțiunilor pe internet s-au triplat din 2020, în special datorită schemele financiare. (Ai mare grijă cui dai informații personale, unde îți lași datele de la card sau pe ce site-uri intri să investești bani.)

🇺🇸 41% dintre americani cred că 2023 a fost unul dintre cei mai răi ani din istoria SUA.

🏙️ Planurile Arabiei Saudite de a construi orașe ciudate în deșert devin din ce în ce mai nebune. Ultimul proiect - Gidori, e o piramidă cu apartamente de sticlă atârnate de tavan - arată mai mult ca niște cutii, dacă mă întrebi pe mine. Oamenii care vor sta acolo se vor guverna singuri, vor avea propriul sistem juridic și fiscal. (Mai jos un video cu proiectul)

📡 Că veni vorba de arhitecturi ciudate, noile birouri Google au probleme mari cu semnalul la Wi-Fi. Cauza - designul futurist al acoperișului.

💡 INSPIRAȚIE

Pentru că mai mulți dintre voi mi-ați scris că v-a plăcut povestea de săptămâna trecută, azi am pregătit una similară, la fel de interesantă, despre…

Totul a început în 1951, când doi irlandezi, ieșiți la vânătoare, au început să se certe.

Unul susținea că Potârnichea este cea mai rapidă pasăre din lume, în timp ce celălalt miza pe Ploierul auriu.

Unul dintre ei era Sir Hugh Beaver, directorul fabricii de bere Guinness.

În încercarea de a-și dovedi punctul de vedere, Sir Hugh a căutat peste tot informații despre aceste pasări, totuși, fără succes.

Atunci i-a venit pentru prima dată gândul că ar fi extrem de utilă o carte care să cuprindă toate recordurile înregistrate vreodată.

În 1955, inspirat de acea idee, născută dintr-o dispută, Sir Hugh a inițiat o campanie promoțională pentru berile Guinness, cu gândul că o astfel de carte ar putea pune capăt discuțiilor aprinse din baruri și, în același timp, să-i crească vânzările de bere.

Pentru a da viață proiectului, un angajat Guinness i-a recomandat pe gemenii Norris și Ross McWhirter, care conduceau o editură și aveau o pasiune din a descoperi lucruri interesante, mai puțin știute.

Astfel, după 13 săptămâni de muncă intensă, a fost publicată prima Carte a Recordurilor Guinness.

Inițial trimisă gratuit în pub-uri din toată Irlanda, cartea era furată frecvent. Așa că, s-a hotărât să fie pusă în vânzare.

Datorită acestei decizii, azi, brandul Guinness World Records e recunoscut în întreaga lume și Cartea Recordurilor este una dintre cele mai bine vândute cărți din lume, situându-se pe locul 3, în spatele Bibliei și al Coranului.

O poveste interesantă care arată că, uneori, și din certuri poate ieși ceva bun. =))

Mai multe: AICI

🧠 ÎNTREBĂRI…

🤔 Ce cuvânt din dicționar e scris incorect?

Ce invenție antică le permitea oamenilor să vadă prin pereți?

🤔 Câte litere sunt în alfabet?

👇 Găsești răspunsurile la final 👇

ULTIMA GURIȚĂ

🖼️ Azi în istorie: A avut loc cel mai mare jaf de artă din lume (1990). Doi bărbați care pretindeau a fi polițiști au furat 13 lucrări, inclusiv picturi de Rembrandt și Vermeer, din Muzeul Isabella Stewart Gardner din Boston. Lucrările nu au fost niciodată recuperate. (Un video interesant despre incident, AICI)

🦉 Interesant: Duolingo, aplicația cu bufnița verde prin care înveți limbi străine, a deschis anul trecut un restaurant cu specific mexican. În ideea că cei care merg acolo și fac un test în spaniolă pot primi reduceri.

Acel restaurant a făcut anul trecut vânzări de 700 de mii de dolari.

🎮 De jucat: Snake

👥 De aflat: De la Gen Z la Baby Boomers - de unde vin denumirile generațiilor.

🎥 De văzut: Filmările fraților Lumière (inventatorii cinematografiei), colorizate și la calitate bună.

🎞️ De descoperit: În același registru, uite cum se distrau românii cu voia Securității. Contrabanda controlată cu casete video, cea mai mare afacere a Securității comuniste.

🌊 De explorat: Vezi tot ce se ascunde sub apă, de la mal până la 10.924 de metri adâncime.

🎶 De jucat: Blob Opera - tu controlezi cum cântă 4 creaturi amuzante, de la tenori până la mezzo-soprane.

😌 SFATUL ZILEI

👋 Pe săptămâna viitoare!

Dacă ți-a plăcut la cafeluță, ajută-mă cu un feedback în 5 secunde.

Copiază numărul de steluțe care crezi că se potrivește și lasă-l ca reply la acest e-mail.

⭐⭐⭐⭐⭐

⭐⭐⭐⭐

⭐⭐⭐

⭐⭐

P.S. La cafeluță e mai bun datorită ție!

Dacă ție îți place la cafeluță, probabil și prietenilor tăi le-ar plăcea.

Ajută-mă să ajung la cât mai mulți cititori, dând forward acestui e-mail sau trimițându-le acest link: LA CAFELUȚĂ

🧠 …ȘI REZOLVĂRI

🤔 Cuvântul “incorect”.

Geamul.

🤔 În cuvântul alfabet sunt 7 litere.

Reply

or to participate.