☕ #20

Neața și spor la cafeluță!

E 1 aprilie, ceea ce înseamnă că a trecut deja un sfert din acest an.

Până în 2025 mai avem 274 de dimineți la cafeluță ☕, 6.599 de ore sau 39 de zile de luni pe care le poți începe citind acest newsletter. 💌


☕ Ia-ți cana aproape, poți savura ediția de azi în aprox. 5min și 54sec!

P.S. Ți-a trimis cineva e-mailul ăsta? Sper să îți placă! Și dacă vrei să te abonezi și tu gratuit - poți apăsa AICI

💭 DE MĂCINAT



Un brutar și un fermier aveau o înțelegere: brutarul aducea o pâine de un kilogram, iar fermierul îi oferea în schimb un kilogram de unt. 🧈🍞

Într-o zi, brutarul a început să aibă suspiciuni că fermierul îl înșela, așa că a cântărit bucata de unt primită, pentru a verifica dacă era cantitatea corectă. Conform așteptărilor, a constatat că nu primea cât trebuie.

Furia l-a cuprins pe brutar și l-a dat în judecată pe fermier.

În instanță, judecătorul l-a întrebat de ce fura la cântar, iar fermierul a răspuns:

"Cu mult timp înainte ca brutarul să înceapă să ia unt de la mine, eu cumpăram o pâine de un kilogram de la el. În fiecare zi, când brutarul aducea pâinea, o puneam pe cântar și îi dădeam aceeași greutate în unt. Dacă cineva trebuie să fie judecat, acela este brutarul."

Ce dai, aia primești.

 LA PLIC


🍊 Înainte ca portocalele să fie aduse în Europa, din Asia, în secolul al XV-lea, culoarea portocaliu nu avea un nume - era numită "galben-roșu".

🚲 Locuitorii din Denver (USA) sunt plătiți să meargă cu bicicleta la muncă - 1 dolar pe milă (1.6km) sau până la 200 de dolari/lună.

🚪 Ușa din filmul Titanic s-a vândut săptămâna trecută la licitație cu $719.000. De vânzare au mai fost și biciul lui Indiana Jones și toporul din The Shining.

🎙️ Podcastul lui Joe Rogan are 14,5 milioane de urmăritori pe Spotify - aproape de 3 ori mai mult decât următorul cel mai urmărit podcast - TED Talks Daily.

👃 S-a confirmat științific - adolescenții miros a brânză. Niște cercetători au clasificat compușii chimici care ne fac să mirosim diferit pe parcursul vieții, începând de la bebeluși, care au un miros natural asemănător cu cel al săpunului sau al violetelor. Pubertatea duce la prezența crescută a anumitor compuși care îi fac pe adolescenți să miroasă a urină, lemn de santal, brânză, capră sau ceară.

🚗 Acum câteva săptămâni, scriam și în newsletter despre review-ul făcut de Marques Brownlee unei mașini electrice a companiei Fiskers (spunea că e cea mai proastă pe care a condus-o vreodată). După publicarea video-ului, acțiunile companiei scăzuseră brusc. Săptămâna trecută, firma a fost scoasă complet de pe bursa de valori din New York și riscă să intre în faliment.

🍅 În aceeași ordine de idei, în Nigeria, companiile nu sunt la fel de permisive cu review-urile primite de la oameni. O femeie de 39 de ani a fost arestată și va fi judecată pentru prejudicierea unei afaceri prin publicarea unei "acuzații malițioase". Crima: o recenzie a unei paste de roșii pe care a descris-o ca fiind prea dulce.

🐦 Și păsările au maniere. Codobadura japoneză face un anumit tip de mișcare a aripilor pentru a semnala "după tine" altora. E primul astfel de gest simbolic observat la păsări.

Pământul se învârte mai repede, iar pentru a ne ajusta schimbării, va trebui să dăm ceasul cu o secundă înapoi. 

☀️ Că veni vorba, ieri s-a trecut la ora de vară. Pe tine cum te afectează schimbarea?

📊 Aproximativ 30% dintre copiii cu vârste între 7 și 9 ani sunt supraponderali în România, în timp ce 15-20% dintre ei sunt obezi, conform OMS.

🐋 Doar oamenii, cimpanzeii și 5 specii de balene trec prin menopauză. În cazul balenelor, speciile care trec prin acest proces fiziologic trăiesc cu până la 40 de ani mai mult decât speciile similare care nu o fac.

🧠 Sildenafil, medicamentul cunoscut în mod generic drept "Viagra", poate reduce riscul de Alzheimer cu aproximativ 60%, conform unui nou studiu.

💰 Banii mulți chiar se fac mai ușor. Cei mai bogați cinci oameni ai lumii și-au dublat averea din 2020 până azi.

🎶 66 de piese nelansate ale lui Marvin Gaye s-au descoperit în Belgia.

💡 INSIPRAȚIE

Ai băgat de seamă că e o greșeală în titlul secțiunii?

Dacă da, bravo, majoritatea oamenilor nu ar fi observat-o.

Poate părea o greșeală minoră, ușor de remediat, dar, pe vremuri - când orice text era redactat la o mașina de scris, o greșeală similară putea să te coste mult - mai ales, dacă scriai documente importante.

Această frică a determinat o tânără secretară să creeze unul dintre cele mai importante produse birotice…așa că azi aflăm…

În anii '50, mașinile de scris erau omniprezente în birouri și adesea, femeile erau cele care le foloseau.

Printre acestea se număra și Bette Nesmith Graham, angajată la Texas Bank and Trust.

În cei 10 ani petrecuți acolo, și-a demonstrat abilitățile, urcând treptat în ierarhia companiei, până când a devenit secretara executivă a președintelui.

Cu toate că era extrem de pricepută, nu excelase niciodată în redactarea documentelor. De asemenea, a trebuit să facă tranziția de la mașina sa de scris mecanică, cu care se obișnuise, la una electrică, care, deși mai rapidă, avea și dezavantaje.

Tastele erau mult mai sensibile, ceea ce ducea la mai multe greșeli. Astfel, Bette a început să caute soluții care să o scape de la a rescrie pagini întregi.

Bette văzuse la un moment dat cum se face cu o pictură… pictorii, pur și simplu, acopereau părți ale lucrărilor pe care nu le considerau reușite. Așa i-a venit o idee.

A combinat într-un mixer niște vopsele tempera până a obținut o culoare asemănătoare foii pe care scria la birou. A pus lichidul obținut într-o sticlă de ojă și, a doua zi, a luat-o la birou.

Când a văzut că șeful ei nu observase greșelile acoperite, a știut că a creat un produs cu adevărat util.

Așa a apărut pasta corectoare.

Rapid, alte angajate i-au aflat secretul și și-au dorit și ele câte o sticluță.

Iar, până în 1957, Bette vindea 100 de paste corectoare pe lună colegelor sale de muncă.

Pentru a face față cererii, Bette îi plătea cu un dolar pe oră pe fiul ei, Michael, și pe un prieten de-al lui. Ei trebuiau să umple sticlele cu pastă, să taie pensulele într-un anumit unghi pentru a fi ușor de aplicat și să le eticheteze cu numele firmei - Mistake Out.

Cu toate acestea, invenția pe care o crease pentru a fi mai eficientă la muncă, avea să o coste jobul.

Într-o zi, scriind un document, în loc să treacă numele firmei la care lucra, a scris "The Mistake Out Company". Când șeful ei a văzut, s-a enervat și a concediat-o.

Aceasta a fost schimbarea de care avea nevoie pentru a-și duce afacerea la următorul nivel.

În 1958, Bette a schimbat numele companiei în Liquid Paper și a aplicat pentru un brevet - care proteja formula produsului, astfel încât să nu poată fi replicată de alții.

Cererea de pastă corectoare a crescut rapid, iar până în 1975, compania vindea 25 de milioane de sticle de pastă corectoare pe an.

Curând, au apărut multe produse similare, dar Bette controla 75% din piață.

Cu toate acestea, problemele au început să apară pentru Bette.

Pe lângă unele probleme de sănătate, fostul ei soț, Robert Graham, care o ajutase să își dezvolte afacerea, a conspirat să o excludă din companie.

Dar Bette nu s-a dat bătută și, în cele din urmă, a reușit să își păstreze controlul asupra a 49% din compania pe care a fondat-o.

În 1980, Bette a vândut Liquid Paper către Gillette Corporation pentru aproape 47.5 de milioane de dolari.

Sursa: AICI

🧠 ÎNTREBĂRI…

🤔 Ghici: Ce îi leagă pe doi omani, dar îl atinge doar pe unul?

Trivia: Care a fost primul oraș cu o populație de un milion de locuitori?

👨‍🚀 Adevărat sau fals: Astronauții devin mai înalți când sunt în spațiu.

👇 Găsești răspunsurile la final 👇

ULTIMA GURIȚĂ

🖥️ Azi în istorie: (1976) Steve Jobs, Steve Wozniak și Ronald Wayne au lansat Apple Computer Inc.; (2004) Google a lansat Gmail.

📝Util: Effectivelist - un to-do list, timer și muzică de “concentrare” - gratuit, direct în browser.

🕹️ De jucat: Atinge pătratul alb 

🐟 De ajutat: Când vezi un pește în acest livestream, poți suna la sonerie pentru a-l lăsa să treacă de baraj.

🗣️💬 De învățat: Cum să vorbești cu oricine

🕰️👥 De descoperit x2: Un site interactiv în care vezi ce personalități din istorie au trăit în același timp.

📅 De încercat: Challange-ul de 30 de zile al lui Earl Nightingale. După cum zice autorul, “n-ai nimic de pierdut dacă încerci, dar ai orice îți dorești de câștigat”. În plus, e început de lună și începutul unui nou trimestru, ce moment ar fi mai bun de atât =))

😌 SFATUL ZILEI

👋 Pe săptămâna viitoare!

Cum ți s-a părut la cafeluță? Ajută-mă cu un feedback în 5 secunde

Ți-a plăcut mult? A fost ok? Nu ți-a plăcut deloc? Copiază emojiurile potrivite și lasă un reply la acest mail. Mersi!

😍😍😍😍😍

😊😊😊

💩

P.S. La cafeluță e mai bun datorită ție!

Dacă ție îți place la cafeluță, probabil și prietenilor tăi le-ar plăcea.

Ajută-mă să ajung la cât mai mulți cititori, dând forward acestui e-mail sau trimițându-le acest link: LA CAFELUȚĂ

🧠 …ȘI REZOLVĂRI

🤔 Ghici: Verigheta

Trivia: Roma a fost primul oraș din istorie care a să aibă o populație de un milion de locuitori, în jurul anului 100 î.Hr. Această realizare a mai fost atinsă de abia în secolul al XIX-lea, de Londra.

👨‍🚀 Adevărat, pot crește cu până la 3%.

Reply

or to participate.