☕ #22

Neața și spor la cafeluță!


Ia-ți cana aproape, relaxează-te și savurează ediția de azi la cafeluță. O să îți ia aprox. 5min și 12sec!

P.S. Ți-a trimis cineva e-mailul ăsta? Sper să îți placă! Și dacă vrei să te abonezi și tu, poți apăsa AICI. (peste 250 de persoane primesc săptămânal acest newsletter)

💭 DE MĂCINAT

Un student în arte marțiale se duce la maestrul său și întreabă:
"Cât timp îmi va lua să stăpânesc această artă?"

Maestrul răspunde: "10 ani"

Elevul spune:
"Vreau să o stăpânesc mai repede. Voi lucra mai mult decât oricine altcineva. Dacă mă voi antrena ore întregi în fiecare zi și nu mă voi odihni până nu devin și eu maestru…cât timp va dura atunci?"

Maestrul zâmbește și răspunde: "20 de ani"

Povestea ilustrează conceptul cunoscut ca "Legea efortului inversat", formulată de Aldous Huxley:

  • "Cu cât încerci mai mult, conștient, să faci ceva, cu atât șansele tale de reușită scad"

Nu trebuie să dai mereu totul - așa te epuizezi și vei avea rezultate dezamăgitoare. Găsește un echilibru în eforturile tale și așa vei prospera.


Idee preluată de AICI

 LA PLIC

🌑 Săptămâna trecută, americanii au avut eclipsă. În pregătire pentru eveniment, căutările pentru piesa din 1983, Total Eclipse of the Heart, a lui Bonnie Tyler au crescut cu aproximativ 50% pe Spotify.

🧬🧓 Generațiile tinere par să îmbătrânească mai repede la nivel celular. Acest lucru ar putea explica de ce cazurile de cancer printre tineri sunt în creștere.

🐐 Vrei o capră gratis? Primarul unei insule din Italia oferă gratuit capre doritorilor, după ce numărul acestora a crescut exagerat - sunt de 6 ori mai multe capre decât locuitori.

🇷🇺 Cecenia a interzis muzica prea rapidă sau prea lentă. Decizia se referă la toate piesele cu un tempo cuprins între 80 și 116 bătăi pe minut, politica fiind menită să promoveze muzica tradițională cecenă. Interdicția se aplică multor stiluri muzicale occidentale, inclusiv pop, techno și rap.

📚🚫 2023 a fost un an bun pentru cenzură. 4240 de cărți au fost interzise în școlile și bibliotecile publice din SUA.

🍔 Un malaezian a strâns în ultimii 40 de ani 70.000 de jucării de la McDonald's, cutii de Happy Meal, costume și multe altele, și a transformat colecția într-un muzeu unic!

🖼️ Un angajat al unui muzeu din Germania a fost concediat după ce și-a plasat în secret propriile creații prin muzeu.

🌎♨️ Pământul a înregistrat cea mai călduroasă lună martie din istorie, marcând a zecea lună consecutivă cu temperaturi record, conform Serviciul Copernicus privind schimbările climatice al UE.

😡 Cum să scapi de nervi? Specialiștii spun că sentimentele de furie dispar atunci când îți scrii gândurile negative pe o hârtie și apoi o rupi.

💡 INSPIRAȚIE

Pentru că am început newsletterul cu povestea maestrului și a elevului său, cred că ar fi momentul potrivit să vorbim despre, probabil, cel mai cunoscut maestru de arte marțiale din lume…

Născut cu numele de Lee Jun Fan în 1940, în San Francisco, Bruce Lee a venit pe lume în anul Dragonului. Familia lui se mutase, din Hong Kong, în Statele Unite cu un an înainte, dar Bruce avea să își împartă viața între cele două culturi.

La doar trei luni, Lee a avut prima apariție în fața camerelor, devenind ulterior un copil-actor apreciat în Hong Kong, odată ce părinții săi s-au întors în țară.

Însă adolescența lui a fost marcată de greutăți. Era des bătut și hărțuit, ceea ce l-a determinat să se alăture unor bande de cartier. Totuși, și-a găsit în cele din urmă refugiul în artele marțiale.

La 13 ani, Lee a început să studieze Wing Chun, un stil tradițional de arte marțiale chinezești, sub îndrumarea maestrului Yip Man. Experiența sa în Wing Chun l-a influențat profund și l-a motivat să își dezvolte propriul său stil de luptă mai târziu în viață.

În 1959, Lee s-a întors în Statele Unite, unde a studiat filozofia la University of Washington, devenind, în același timp, cunoscut ca un luptător talentat și un instructor remarcabil.

În ciuda provocărilor inițiale, precum discriminarea rasială și dificultățile în obținerea unor roluri în industria filmului din Occident, Lee era determinat să-și urmeze pasiunea pentru actorie.

În același timp, și-a deschis propriile școli de arte marțiale, împărtășindu-și cunoștințele și experiența cu alții.

A devenit cunoscut pentru abordarea sa modernă și unică a artelor marțiale, combinând elemente din diferite stiluri pentru a-și crea propriul sistem, numit Jeet Kune Do.

Această perioadă de începuturi și creștere personală a contribuit la fundamentarea legendei lui Bruce Lee și la conturarea unei cariere impresionante, care avea să inspire și să influențeze generații întregi de practicanți de arte marțiale și actori aspiranți din întreaga lume.

Dar succesul său a venit odată cu apariția în filme precum "The Big Boss" și "Fists of Fury", care l-au transformat într-o senzație internațională.

În 1971, Lee s-a întors în Hong Kong, unde a devenit un superstar, regizând și jucând în filme de succes precum "Way of the Dragon", care i-au adus o popularitate fără precedent.

În 1973, Bruce Lee a murit la vârsta de doar 32 de ani, la doar o lună înainte de premiera ultimului său film, "Enter the Dragon", care i-a consolidat statutul de superstar. Moartea sa prematură a fost cauzată de o reacție adversă la un medicament.

Sursa: AICI

🧠 ÎNTREBĂRI…

Trivia: Care e animalul național al Scoției?

Trivia: China deține toți urșii panda. Care e suma pe care grădinile Zoo din lume trebuie să o plătească pentru fiecare animal?

👇 Găsești răspunsurile la final 👇

ULTIMA GURIȚĂ


🚢 Azi în istorie: S-a scufundat Titanicul (1912)

🎶 De încercat: Udio - un program AI apărut miercurea trecută care îți face orice melodie, pe baza unei descrieri scurte, în doar 90 de secunde.

AICI și AICI două piese scurte pe care le-a compus despre acest newsletter. Mie mi se pare incredibil.🤣

📻 De ascultat: Radiooooo - o arhivă globală de muzică, cu piese din 1910 până în prezent și predicții pentru 2070.

🎮 De jucat: Combină roșu, albastru și verde până nimerești culoarea de pe fundal (cel mai rapid am nimerit din 7 încercări 🤣)

🫂 De ținut minte: Singurătatea ucide. Lipsa conexiunii sociale este la fel de periculoasă ca și fumatul a până la 15 țigări pe zi.

📚 De citit: Standard Ebooks - un site de pe care poți descărca gratuit sute de e-book-uri. (Sunt gratis pentru că se află în domeniul public, deci nu au drepturi de autor - în general, cărțile intră în domeniul public la 70 de ani de la moartea autorului)

🎬 De văzut la cinema: HORIA - un film românesc care a apărut săptămâna trecută

🎥 De văzut: O plimbare prin Bucureștiul de acum 64 de ani - de la periferie până la Victoriei. (e fără sonor, așa că poți să-ți pui asta, în paralel, să asculți)

😌 SFATUL ZILEI

 

👋 Pe săptămâna viitoare!

Cum ți s-a părut la cafeluță? Ajută-mă cu un feedback în 5 secunde.

Ți-a plăcut mult? A fost ok? Nu ți-a plăcut deloc? Copiază emojiurile potrivite și lasă un reply la acest mail. Mersi!

😍😍😍😍😍

😊😊😊

💩

P.S. La cafeluță e mai bun datorită ție!

Dacă ție îți place, probabil și prietenilor tăi le-ar plăcea.

Ajută-mă să ajung la cât mai mulți cititori, dând forward acestui e-mail sau trimițându-le acest link: LA CAFELUȚĂ

🧠 …ȘI REZOLVĂRI

Trivia: Unicornul

Reply

or to participate.