☕ #32

Neața și spor la cafeluță!


Ia-ți cana aproape, relaxează-te și savurează ediția de azi la cafeluță. O să îți ia aprox. 3 min. și 40 sec.

P.S. Ți-a trimis cineva e-mailul ăsta? Sper să îți placă! Și dacă vrei să te abonezi și tu, poți apăsa AICI.

💭 DE MĂCINAT

„Omul care nu citește cărți bune nu are niciun avantaj
față de omul care nu poate să le citească.”

- Mark Twain

Nu există nicio diferență între cel care nu face și cel care nu poate face.

Abilitatea nu înseamnă nimic fără acțiune.

 LA PLIC

🎥 Doar șase filme de groază au fost vreodată nominalizate pentru Cel mai bun film la Premiile Oscar: The Exorcist, Jaws, The Sixth Sense, Black Swan, Get Out și, singurul câștigător, The Silence of the Lambs.

☕️ Cei ce stau pe loc mai mult de 6 ore pe zi, dar beau cafea, au un risc de mortalitate, din orice cauză, cu 24% mai mic, comparativ cu persoanele sedentare care nu beau cafea.

🧓 Din top 50 cele mai bătrâne persoane din lume, 21 locuiesc în Japonia (care este, de asemenea, a doua cea mai mare piață de cafea din lume🤔).

👩‍🔬 Din totalul cercetătorilor la nivel global, femeile au reprezentat 41% în 2022, în creștere față de 29%, cu două decenii în urmă.

🏙️ 🇫🇷 Parisul a închis mai mult de 100 de străzi pentru vehiculele motorizate, a triplat taxele de parcare pentru SUV-uri, a eliminat aproximativ 50.000 de locuri de parcare și a construit peste 1.300 de kilometri de piste de biciclete, de când primarul Anne Hidalgo a preluat funcția în 2014. Aceste schimbări au contribuit la o scădere cu 40% a poluării aerului.

🇺🇸 🏅 Costumele echipei Americii la jocurile Olimpice sunt create de Ralph Lauren.

⬜️ Un grup de americani a creat cea mai albă vopsea din lume, capabilă să reflecte 98% din lumină. Această vopsea poate răci clădirile cu 4,5°C sub temperatura ambientală, putând elimina necesitatea utilizării aerului condiționat în zonele toride.

⛵️ Arheologii au descoperit cea mai veche epavă de până acum. Vasul s-a scufundat acum aproximativ 3300 de ani, și s-au găsit sute de vase de depozitare aproape intacte în cala acesteia. Descoperirea reprezintă una dintre cele doar trei epave cunoscute din Epoca Bronzului (aproximativ 3300 î.Hr. - 1200 î.Hr.).

💡 INSPIRAȚIE

În 2013, un IT-ist suedez pe nume Anton Wallén se plimba printr-o țară străină.

Îi plăcea să călătorească și să descopere culturi noi…dar nu se mișca din camera lui când făcea asta.

El se “plimba” virtual prin lume, folosind Google Street View – o funcție din Google Maps, care îți permite să explorezi străzi din întreaga lume.

Într-o zi, în timp ce se afla, virtual, într-un loc necunoscut, lui Anton i-a venit ideea unui joculeț: „Cum ar fi dacă m-aș trezi undeva și ar trebui să ghicesc unde sunt, doar uitându-mă în jur?”

A luat un domeniu web, a integrat câteva funcții de la Google Maps și Google Earth, și a adăugat un cronometru, pentru a face jocul mai antrenant.

Două săptămâni mai târziu, a lansat jocul online, numindu-l GeoGuessr.

A postat despre el pe Reddit și le-a povestit prietenilor și colegilor, iar într-un timp foarte scurt, jocul a devenit viral.

Oameni din toată lumea au început să joace GeoGuessr. Chiar și profesorii de geografie au început să îl folosească drept instrument didactic, pentru a face lecțiile mai captivante și interactive.

Însă, pandemia a fost momentul în care GeoGuessr a cunoscut o popularitate explozivă. Când toată lumea era blocată în case, oamenii au început să exploreze lumea virtual cu ajutorul jocului.

Mulți jucători au început să facă vloguri și streaminguri online, unde își prezentau strategiile de joc și arătau cum reușesc să ghicească locațiile.

În această perioadă, au apărut și câteva „vedete” ale jocului, care pot identifica locația exactă în câteva secunde, doar uitându-se la detalii subtile, cum ar fi culoarea ierbii, forma semnelor de înmatriculare sau după cum bate soarele.

@rainboltclips

a few of rainbolt’s best guesses on #geoguessr 🤯 #rainbolt #rainboltclips

S-au organizat și competiții și o Cupă Mondială GeoGuessr, unde oamenii se adună să joace împreună, și s-au format adevărate comunități de jucători.

La început, jocul era complet gratuit, iar veniturile proveneau din bannerele publicitare afișate pe margini. Însă, în timpul pandemiei, când numărul de jucători a crescut semnificativ, GeoGuessr a început să perceapă o taxă pentru accesul la joc. Acum, cu o echipă de câțiva oameni, afacerea generează zeci de milioane de euro anual.

🧠 ÎNTREBĂRI…

🤔 GeoGuessr 🌍️

Cum se numesște lanțul muntos care formează
o graniță naturală între Spania și Franța?

👇 Găsești răspunsurile la final 👇

ULTIMA GURIȚĂ

🖼️ Azi în istorie: Picasso își deschide în Paris prima expoziție, la vârsta de 19 ani (1901).

🖼️ De văzut: O arhivă cu lucrări de artă aflate în domeniul public.

📖De citit: Pe acest site care-ți dă povești la întâmplare.

😴 De încercat: O metodă simplă prin care poți adormi mai repede.

👶 🧓 De văzut: Un grafic interactiv care îți arată câți oameni sunt mai bătrâni sau mai tineri decât tine!

Îți place la cafeluță?

Dacă da, probabil și prietenilor tăi le-ar plăcea.

Arată-le și lor ediția de azi și ajută-mă să facem cât mai mulți oameni să-și înceapă săptămâna cu la cafeluță:

😌 SFATUL ZILEI

 

👋 Pe săptămâna viitoare!

Cum ți s-a părut la cafeluță? Ajută-mă cu un feedback în 5 secunde.

Copiază numărul de steluțe care crezi că se potrivește și lasă-l ca reply la acest e-mail.

⭐⭐⭐⭐⭐

⭐⭐⭐⭐

⭐⭐⭐

⭐⭐

🧠 …ȘI REZOLVĂRI

🏔️ Munții Pirinei

Reply

or to participate.