☕ #39

Neața și spor la cafeluță,☕️ 

Ia-ți cana aproape, relaxează-te și savurează ediția de azi. O să îți ia aprox. 7min și 12sec.

💭 DE MĂCINAT

Suferim mai des în imaginație decât în realitate.

- Seneca

 LA PLIC

🏅 Turismul sportiv și muzical aduc bani mulți. Turismul sportiv, evaluat la $564,7 miliarde în 2023, este estimat să ajungă la 1,33 trilioane de dolari în opt ani. Turismul muzical, în prezent evaluat la $6,6 miliarde, este așteptat să se dubleze și să ajungă la 13,8 miliarde.

🧑‍⚕️ Căutările pe Google pentru cuvântul "ginecolog" au crescut cu 154% în săptămâna de după premiera filmului Barbie. De ce? SPOILER: După ce Barbie devine femeie adevărată la sfârșitul filmului, își face o programare la ginecolog pentru prima dată.

🧩 Există un Campionat Mondial de Puzzle - iar campionul de anul trecut a reușit să facă un puzzle de 500 de piese în ~38 de minute. Următoarea ediție are loc în septembrie și vor fi peste 3000 de participanți.

🧠 Neuralink, (una din companiile lui Elon Musk) a implantat un nou dispozitiv în creierul unui al doilea pacient. (Scopul dispozitivului este de a stimula activitatea cerebrală în persoane cu dizabilități pentru a-i ajuta să-și recapete mobilitatea)

 🇷🇺 Rusia a legalizat crypto miningul și utilizarea criptomonedelor pentru plăți internaționale. Conform noilor legi, Banca Centrală a Rusiei va putea transfera bani în străinătate folosind criptomonede, permițând Rusiei să evite sancțiunile care în prezent o izolează financiar. Rusia a mai spus că plănuiește să adopte în masă o versiune digitală a rublei până în iulie 2025.

🚀 NASA trebuie să decidă dacă să aducă doi astronauți înapoi pe Pământ cu Starliner-ul de la Boeing sau cu Crew Dragon-ul de la SpaceX (alta din companiile lui Elon Musk). Starliner a avut probleme tehnice care au întârziat întoarcerea astronauților - care stau în spațiu din iunie. Testele recente au arătat că majoritatea propulsoarelor funcționează corect, dar cauza problemelor nu a fost încă identificată. Crew Dragon este o opțiune sigură, dar alegerea acesteia ar putea afecta negativ viitorul implicării Boeing în programul spațial. (S-ar putea, ca NASA să-i lase pe astonauți să mai stea pe Baza Spațială până în 2025)

🛰️ China lansează primii sateliţi dintr-o megaconstelaţie de telecomunicații menită să rivalizeze cu Starlink (alta din companiile lui Elon Musk)

🧬🌕 Oamenii de știință au propus crearea unui seif pe Lună, umplut cu mostre conservate ale celor mai importante și pe cale de dispariție creaturi de pe Pământ, care ar putea fi folosite pentru clonarea și crearea de noi specimene.

💎🌑 Planeta Mercur ar putea avea un strat de diamant de aproximativ 18 kilometri grosime sub suprafață.

🏘️ Așa se vede din satelit, evoluția cartierelor-dormitor de la periferia Bucureștiului (mai multe exemple pe link)

👵👴👶 Suedia a adoptat o lege care permite bunicilor să beneficieze de concediu parental plătit în timp ce au grijă de nepoți. Părinții vor putea transfera concediul parental bunicilor pentru până la 45 de zile în primul an de viață (90 de zile pentru părinți singuri).

👃Aproximativ 40% din populația lumii nu are niciodată sângerări nazale.

🏟️ Pittbull (a.k.a. Mr. Worldwide) va avea un stadion cu numele lui. El va plăti anual (pt. următorii 5 ani) câte 1.2 milioane către Florida International University pentru ca stadionul universității să îi poarte numele.

🦴 Nouă descoperire - un os de hobit. Arheologii au descoperit un os mic de braț pe insula indoneziană Flores aparținând celei mai mici specii umane antice înregistrate.

🐾 Dolce & Gabbana a scos parfum pentru câini.

🌲🔥 Copacii își "țin respirație" în timpul incendiilor forestiere, conform unui nou studiu.

🪸🌡️ Marea Barieră de Corali (Australia) se confruntă cu cele mai ridicate temperaturi ale apei din ultimii cel puțin 400 de ani, ceea ce reprezintă o "amenințare existențială" pentru recif.

⛵️ Probleme de bogați - iahtul lui Steve Jobs (folosit de soția lui), s-a lovit de iahtul unui alt milardar. N-a fost nimeni rănit, dar cică o să-i coste ceva reparațiile

🔢O tăbliță veche de 3.700 de ani, descoperită în centrul Irakului, conține dovezi că babilonienii foloseau Teorema lui Pitagora cu peste 1.000 de ani înainte ca Pitagora să se fi născut.

🦉 Duolingo a avut un venit net de $24,4 milioane — o creștere de peste 500% față de anul anterior — în cel de-al cincilea trimestru consecutiv de profitabilitate. Aplicația are peste 100 de milioane de utilizatori activi zilnic și 8 milioane de abonați.

🍂 📜 Start-up-ul unui student ucrainian produce hârtie din frunze uscate. Fabricarea acestui tip de hârtie emite cu aproape 80% mai puțin CO2 folosește cu 15% mai puțină apă decât hârtia tradițională și nici nu taie copaci.

🤑 În medie, directorii companiilor din S&P 500 au un salariu de 268 de ori mai mare decât al celorlalți angajați.

🎶 Adele susține în München zece concerte într-o arenă provizorie construită special pentru ea - cu o capacitate de 80.000 de spectatori.

👫El Fonoll este un sat medieval din Spania unde hainele sunt interzise. Situată în munții Cataloniei, această mică comunitate de nudiști a fost creată în 1998 de un cuplu antreprenorial pe ruinele unui oraș abandonat.

📖Trilogia 50 Shades a ocupat topul celor mai multe cărți vândute în anii 2010.

1. E. L. James, Fifty Shades of Grey (2011) – 15.2 million copies
2. E. L. James, Fifty Shades Darker (2011) – 10.4 million copies
3. E. L. James, Fifty Shades Freed (2012) – 9.3 million copies
4. Suzanne Collins, The Hunger Games (2008) – 8.7 million copies
5. Kathryn Stockett, The Help (2009) – 8.7 million copies
6. Paula Hawkins, The Girl on The Train (2015) – 8.2 million copies
7. Gillian Flynn, Gone Girl (2012) – 8.1 million copies
8. John Green, The Fault in Our Stars (2012) – 8 million copies
9. Stieg Larsson, The Girl with The Dragon Tattoo (2008) – 7.9 million copies
10. Veronica Roth, Divergent (2011) – 6.6 million copies

📖 În 2010, aprox. 80% din cărțile cu cele mai mari vânzări erau de ficțiune. Până în 2019, procentajul a scăzut la 32%.

💡 INSPIRAȚIE

Scott Heiferman s-a născut în 1972 - mezinul într-o familie de 5 copii.

La 17 ani (în 1988) și-a început prima afacere - DirectDeck. O formă de publicitatea directă prin poștă. El crease niște “pachete de cărți” cu reclame. Fiecare din aceste “cărți” promova câte o afacere locală, iar Scott se ocupa de design, printare, trimitere.

Până a intrat la facultate (când a și închis afacerea) avea 40 de firme care îi plăteau câte $380 pentru a fi incluse în pachetele astea cu reclame. Afacerea a mers atât de bine încât l-a impresionat directorul unei mari companii media, care i-a promis că îi plătește facultatea dacă se mută în New York.

Ajuns la facultate (nu s-a dus în New York), a mai cochetat cu alte idei de afaceri, printre care un program de radio - Advertorial Infotainment - unde discuta despre consumerism. Ăsta a fost și primul program radio difuzat online - deci ai putea zice că a contribuit și la crearea primului podcast =))

În ‘94, după facultate, Scott a intrat în câmpul muncii - s-a angajat la Sony, ca Interactive Marketing Frontiersman. 

El se auto-caracteriza ca fiind un “tocilar” - pasionat de tehnologie și internet - care era încă o noutate, dar începuse să fie adoptat de consumatorii casnici.

Și-a dat seama că internetul urma să devină din ce în ce mai popular și le-a propus superiorilor să facă un site de prezentare pentru companie. Șefii lui nu prea înțelegeau la ce i-ar ajuta, dar l-au lăsat. Așa a ajuns Scott să facă primul site al companiei Sony.

Fiind vizionar - s-a gândit că, dacă vor apărea din ce în ce mai multe site-uri, acestea vor trebui să și scoată cumva bani din ele.

Așa i-a venit ideea pentru i-traffic - o agenție de publicitate care oferea business-urilor posibilitatea de a se promovare pe internet. El spune că a fost prima astfel de companie, deci, lui ar trebui să-i mulțumești pentru toate reclamele și pop-up-urile care apar acum pe orice site ai intra.

Compania a crescut rapid - odată cu popularitatea internetului și adoptarea lui în masă de către Americani.

În 1999 Scott a vândut i-traffic către o firmă mare de publicitate pentru aprox. $15 milioane.

Aici a fost momentul când s-a angajat la McDonald’s. Dacă te întrebi de ce ar fi făcut asta, răspunsul l-a dat într-unul din blogurile scrise la acea vreme:

Petrec mult timp cu bancheri, avocați, tocilari, corporatiști și alte persoane cu vieți ciudate. Ca un bun specialist în marketing, asta e un lucru rău. Iar ca un anti-consumerist practicant, asta e un lucru rău.

M-am angajat la McDonald's pentru a mă reconecta cu lumea reală. În plus, după 6 ani epuizanți în vârtejul internetului, am vrut să experimentez o mașinărie profitabilă, bine pusă la punct, de miliarde de dolari. Și, sincer, meritam o pauză.

A stat aproape 2 luni la Mc, dar experiența l-a făcut să înțeleagă multe lucruri - mai ales de ce e important să le mai spui câte un “mersi, faci o treabă bună” angajaților:

Nobody thanked me.  i worked hard.  i got paid peanuts.  i even ate mcdonald's food during my break (deducted from my pay).  it was intense:  the cash register was complex, people want their food NOW, the lines get deep, the mcflurry must be made just right.  i was trying hard and i was doing an ok job.  now, i've been the leader/manager for most of my life.  i've had plenty of crap jobs, but i've been the boss for the past few years. i've been taught countless times the value of a leader/manager showing appreciation for people's effort.  however, my instinct has often been that showing appreciation really isn't too necessary for good people.  they just take pride in a job well done --- and, anyway, they can read my mind and see the appreciation.  well, from day 1 at mcdonald's, i was yearning for someone there to say "thanks".  even a "you're doing ok" would suffice.  but, no.  neither management experience - nor reading about management - teaches this lesson as well as being an under-appreciated employee.

După experiența de la Mc a luat o pauză de la antreprenoriat, până pe 11 septembrie 2001. Când 3 factori i-au adus o nouă idee:

Heiferman locuia la câțiva kilometri de Turnurile Gemene. În urma atacului, el și vecinii săi să urce pe acoperișul clădirii în care locuiau. Atunci și-a dat seama că, deși stătea acolo de câțiva ani - pe unii din ei nu îi văzuse niciodată și cu alții de abia dacă schimbase câteva vorbe. Experiența asta l-a făcut să devină interesat de ideea interacțiunilor față în față și a comunităților.

O altă influență a venit de la cartea Bowling Alone, care vorbește despre crearea de conexiuni între străini și despre deteriorarea comunității în cultura americană.

Iar ultimul lucru care l-a condus către noua lui idee a fost fapul că era fan al unei trupe mici de rock și mergea adesea singur la concertele lor - nu găsea alți fani cu care să meargă. După câteva concerte, observase câteva persoane pe care le vedea regulat, care erau și ele singure, dar niciodată nu știa dacă e ok sau nu să intre în vorbă cu ele.

Acești factori l-au determinat pe Scott să lanseze Meetup în 2002 - o platformă online în care grupuri de oameni cu pasiuni comune se întâlneau, discutau și planificau ieșiri (în lumea reală). La noi nu e prea populară, dar în America, chiar și Obama o folosea în campanie ca să se întâlnească cu susținătorii.

Pentru următorii 16 ani Scott a crescut compania și a făcut-o să fie extrem de profitabilă - iar în 2017 aceasta a fost achiziționată de WeWork pentru aprox. $150-200 milioane de dolari.

În 2022, a făcut un alt experiment, similar celui cu McDonald’s-ul - dar de data asta s-a angajat în depozitele Amazon.

Acum nu știu la ce mai lucrează…dar dacă vrei să afli mai multe despre el, te poți uita la ACEST podcast în care își zice povestea mai pe larg.

În plus, găsești AICI blogul lui din 2000 (în care povestește cum era la Mc)

🧠 ÎNTREBĂRI…

🤔 Poți rezolva jocurile astea de cuvinte vizuale?

👇 Găsești răspunsurile la final 👇

ULTIMA GURIȚĂ
 

📆 Azi în istorie: Thomas Alva Edison a inventat fonograful (1877); a început construcția Zidului Berlinului (1961); Isaac Merrit Singer a brevetat mașina de cusut (1851).

✉️ De văzut: Foi cu antet interesante - mai multe aici

🎶De ascultat: Că tot a fost weekendul ăsta

 🌸 De văzut: Raku Inoue e un artist care face colaje din tot felul de plante și flori (aici și aici)

🤔De jucat: Ghicește numele filmelor pe baza unor combinații de emoji

📜De încercat: Amnesia - un joc educațional bazat pe AI în care te poți pune în orice locație sau dată din istorie, iar el îți dă informații interesante. (Mai dă și erori dar e destul de interesant)

📺️Cool: SUMMARIZE - un tool online pe care îl poți folosi gratuit, care îți rezumă în câteva secunde orice video de pe YT.

NOTĂ 🗒️ 

În fiecare săptămână, petrec câteva ore creând acest newsletter gratuit.

Ar însemna enorm dacă ai putea să inviți La cafeluță o singură persoană care crezi că s-ar bucura să-l citească ☕🙏 

Pentru asta, trimite-i acest mail sau linkul tău unic pentru abonare: https://lacafeluta.beehiiv.com/subscribe 

P.S. Iar dacă vrei să susții următoarele ediții, apasă AICI  

😌 SFATUL ZILEI

👋 Pe săptămâna viitoare!

Cum ți s-a părut la cafeluță? Ajută-mă cu un feedback în 5 secunde.

Copiază numărul de steluțe care crezi că se potrivește și lasă-l ca reply la acest e-mail.

⭐⭐⭐⭐⭐

⭐⭐⭐

🧠 …ȘI REZOLVĂRI 🤔 

Pe sub mână

Mare brânză

Scurtcircuit

Una peste alta

Reply

or to participate.