☕ #51

Neața și spor la cafeluță☕️ 

Câștigătoarea concursului de la ediția #50 este Bianca Loredana.

Mulțumesc tuturor celor care v-ați înscris! Urmează și alte surprize faine în viitor, așa că rămâi cu ochii pe newsletter! 😉

Acum, ia-ți cana aproape, relaxează-te și savurează ediția de azi.
O să îți ia aprox. 7 min și 22 sec.

💭 DE MĂCINAT

Îngrijorarea nu-ți golește ziua de mâine de tristețe, ci ți-o golește pe cea de azi de putere

- Corrie Ten Boom

 LA PLIC

👀 Un nou implant ocular poate reda vederea persoanelor oarbe, permițându-le să citească și să recunoască fețe

🎮️Un joc de strategie militară, creat de niște civili (inspirați de cărțile lui Tom Clancy), a ajuns să fie folosit de soldați din toată lumea pentru antrenament.

🏗️ Proiectul gigant Neom din Arabia Saudită consumă 20% din producția mondială de oțel.

🌿 Pe măsură ce marijuana devine mainstream în SUA, consumul în rândul adolescenților americani a scăzut, de la 23,1% în 2011 la 15,8% în 2021.

📱 Apple nu poate vinde iPhone 16 în Indonezia deoarece nu îndeplinește cerința ca 40% din materialele telefonului să fie de proveniență locală. Totuși, impactul este ft. mic. Chiar dacă țara are 280 de milioane de cetățeni, doar 0.01% din telefonele vândute de Apple anul trecut, au fost în Indonezia.

🧠 Niște oameni de știință chinezi au reușit să “reînvie” creierele unor porci chiar și la 50 de minute după moarte, menținând ficatul funcțional. În practicile actuale de resuscitare umană, multe organe vitale, precum creierul, sunt deteriorate iremediabil la câteva minute după deces.

👥 Aprox. 30%-50% dintre gemeni dezvoltă un limbaj comun sau un tipar de comunicare particular, inteligibil doar pentru ei, un fenomen cunoscut sub numele de criptofazie.

🇨🇺 Populația Cubei a scăzut cu ~18% între 2022 și 2023 (de la 11 milioane la 8,6 milioane), în mare parte din cauza emigrării în masă.

🫰 Fondatorul ByteDance (deține Tiktok) a devenit cel mai bogat om din China - are 49 de miliarde de dolari.

🤖🎻Un robot a cântat la violoncel alături de Orchestra Simfonică din Malmö, Suedia.

🎼 Muzica clasică a revenit la modă - mai ales printre tineri. Un studiu din 2022 al Royal Philharmonic Orchestra arată că 65% dintre persoanele sub 35 de ani ascultă regulat muzică clasică, comparativ cu 57% dintre cei peste 55 de ani.

📰 Apropo de lucruri care revin la modă, revistele tipărite câștigă din nou popularitate, cu tot mai multe publicații mari relansând edițiile fizice.
(Ți-ar plăcea o ediție La cafeluță în format fizic? Dacă da, lasă-mi un reply la mail)

💰️ Google a acumulat o amendă de aproximativ 20 decilioane de dolari în Rusia, după ce a refuzat să repornească conturile a 17 publicații pro-Kremlin, conform unui ordin judecătoresc. Amenda, care crește cu 100.000 de ruble zilnic din 2020, este imposibil de achitat, fiind de aproximativ 30 de cvintilioane de ori mai mare decât toate activele globale combinate. (așa arată numărul scris: $20,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000,000).

💰️ Și un grafic interesant - cum face Google bani

🏃 Aplicația de fitness Strava ar putea fi un risc de securitate națională. Jurnaliștii Le Monde au descoperit locațiile liderilor mondiali urmărind postările făcute de agenții lor de pază pe Strava. Așa au aflat la ce hotel a stat Biden când s-a văzut cu Xi Jinping sau că bodyguarzii lui Putin aleargă des în jurul palatului de un miliard de euro (de care el zice că nu ar fi al lui)

📈 Un studiu arată că diagnosticele de autism în SUA au crescut cu 175% între 2011 și 2022, iar la persoanele cu vârste între 26 și 34 de ani e o creștere de 450%

🚶‍♂️🚸 De săptămâna trecută, în New York, e legal să traversezi strada pe oriunde vrei, nu doar pe la trecerile de pietoni.

😱 Va apărea un nou film Scary Movie

🌱O plantă de peste 60.000 de ani, care ar putea fi cel mai vechi organism viu de tip plantă de pe Pământ, a fost descoperit în Carpați.

🍒 În statul american Wisconsin crește peste 50% din producția globală de merișoare.

🚭️ De la 1 iunie 2025, vape-urile de unică folosință vor fi interzise în UK. Vapatul a crescut cu 400% în ultimii 10 ani, iar în fiecare săptămână, aproximativ cinci milioane de vape-uri de unică folosință sunt aruncate, irosind suficient litiu pentru a alimenta 5.000 de mașini electrice.

🖼️ Vineri, un grup de hoți au furat două picturi de Andy Warhol și au deteriorat alte două în timpul unei încercări de a fura întreaga serie „Reigning Queens” dintr-un muzeu din Olanda. În timp ce fugăreau, au lăsat pe stradă cele două lucrări grav avariate.

🪄 Serialul „Harry Potter” de la HBO (care va apărea în 2026) va fi „mai detaliat” decât filmele, spune șeful Warner Bros. (p.s. azi se împlinesc 23 de ani de la apariția primului film)

🦩 Ca și oamenii, păsările au mai puțini prieteni pe măsură ce îmbătrânesc

🐦‍⬛ Ciorile pot ține ranchiună până la 17 ani, conform unui experiment realizat de profesorul John Marzluff de la Universitatea din Washington.

💡 INSPIRAȚIE

Dacă și tu pierzi timp pe Instagram, probabil că i-ai văzut pe pinguinii ăștia 👇️

E un cont numit @pudgypenguins, care postează povești despre viața de cuplu în care mulți se regăsesc - și au strâns aproape 2 milioane de urmăritori.

Dar ce nu știe majoritatea lumii e că în spatele contului se află un brand care se apropie de vânzări de un miliard de dolari. Iar totul a pornit de la viziunea unui băiat de 25 de ani.

Luca Schnetzler (cunoscut și ca Luca Netz) și-a început drumul antreprenorial la 16 ani, cu o idee simplă - cumpăra bijuterii ieftine de pe AliExpress, făcea parteneriate cu raperi și influenceri și vindea bijuteriile la supra-preț.

Așa și-a făcut primele conexiuni importante, iar strategia a funcționat atât de bine încât la 18 ani Netz era deja milionar.

Succesul timpuriu i-a dat încredere să țintească mai sus. Alături de câțiva parteneri, a preluat drepturile de licență pentru Von Dutch, un brand de haine care fusese la modă în anii 2000 dar ajunsese să fie considerat "mort". Netz a devenit directorul de marketing și a reușit să-l reinventeze pentru Gen Z.

Strategia pe care a folosit-o a fost foarte simplă și eficientă - trimitea produse gratuite tuturor vedetelor cu care colaborase în trecut, iar în perioada 2020-2022 Von Dutch redevenise la modă.

Următoarea afacere a fost Gel Blaster, niște pistoale care trag cu bile de gel. Cineva îi făcuse cadou un set, s-a împușcat cu prietenii și și-a dat seama că ar putea fi o afacere pe care ar putea să o crească foarte rapid.

Ideea lui era că Nerf (cel mai mare competitor) erau mult prea sigure pe când Gel Blasters erau mai "hardcore" - bilele de gel dor mai tare decât săgețile de spumă, dar nu suficient cât să te rănească. Motiv pentru care Netz a crezut că ar fi jucăriile ideale pentru adolescenți și cei de vârsta lui (20 de ani).

A cumpărat compania, i-a făcut un rebranding și a transformat-o în cea mai vândută jucărie din Walmart.

Parte a succesului a fost social media-ul. Netz a venit cu ideea unui challenge "Gel Blaster drive-by" - oamenii se filmau trăgând din mașini în prietenii lor.

Ca și în cazul Von Dutch, a trimis pistoale gratuit influencerilor.

Din punctul lui de vedere influencerii nu trebuie mereu plătiți. Dacă le dai un produs cu care pot crea conținut viral, asta valorează mai mult pentru ei. Vizualizările aduc followeri noi, iar followerii se transformă în contracte mai bune pe viitor.

În 2022, când piața crypto se prăbușea, Netz a văzut altă oportunitate. A cumpărat Pudgy Penguins, o colecție de 8,888 pinguini digitali (NFT-uri), pentru 2.5 milioane. (câteva zile mai târziu piața a căzut, iar valoarea lor ajunsese la doar câteva sute de mii)

Dar, el avea alt plan. În loc să se bazeze pe speculațiile din lumea crypto, a decis să aducă pinguinii în lumea reală. Avea conexiunile, știa partea de distribuție, așa că s-a gândit să facă niște jucării cu fiecare din acei pinguini.

A început cu o serie de jucării pe Amazon, care s-a vândut în 48 de ore. Succesul l-a ajutat să facă un nou parteneriat cu Walmart, iar astăzi pinguinii lui se găsesc în mii de magazine în America, generând vânzări zilnice de 500k de dolari.

Mai mult, a revoluționat și modelul de business NFT. A creat un sistem prin care deținătorii NFT-urilor Pudgy Penguins primesc 5% din vânzările produselor fizice bazate pe pinguinul lor digital. Este primul care a reușit să transforme cu adevărat NFT-urile în active care generează venit real.

În timp ce majoritatea proiectelor NFT s-au prăbușit, Pudgy Penguins e un brand care se îndreaptă spre o valoare de un miliard de dolari. Netz are în plan să dezvolte o platformă cu jocuri online (gen Club Penguin).

Pentru promovare, a mers pe două direcții simple.

Pe Instagram, a creat mascotele cu pinguinii, pe care i-a pus diverse situații de viață foarte relatable, pentru ca oamenii să le trimită mai departe.

O altă mișcare deșteaptă a fost să creeze GIF-uri. Și-a dat seama că dacă îți faci cont pe Giphy orice creezi va ajunge să fie folosite pe toate platformele care au mesaje - de la WhatsApp, la Instagram și Snapchat etc.

Așa că a făcut o serie de animații cu pinguinii în tot felul de stări: fericiți, triști, îndrăgostiți, flămânzi....Acum, când cauți "happy" în secțiunea “gif” de pe whatsapp, e foarte posibil să dai peste pinguinii lui (iar asta îi aduce 2 miliarde de distribuiri lunar, cu un cost minim de producție). Asta nu se traduce automat în vânzări, dar a făcut ca pinguinii să devină parte din conversațiile zilnice ale oamenilor - și asta, pentru un brand, valorează enorm.

🧠 ÎNTREBĂRI…

1️⃣ Un bărbat stă pe o parte a unui râu, iar câinele lui pe cealaltă. Bărbatul strigă după câine, care traversează imediat râul fără să se ude, dar fără să folosească un pod sau o barcă. Cum a reușit?

2️⃣ Ce are orașe, dar nu case; păduri, dar nu copaci; și apă, dar nu și pești?

3️⃣ Ce nu are mâini, dar ar putea să-ți bată la ușă, iar dacă o face, ar fi bine să-i deschizi?

👇 Găsești răspunsul la final 👇

☕ ULTIMA GURIȚĂ
 

📆 Azi în istorie: Barack Obama a fost ales primul președinte afro-american al Statelor Unite (2008); A apărut primul film din seria Harry Potter (2001); a fost înființată UNESCO (1946); Arheologul britanic Howard Carter a descoperit mormântul lui Tutankhamon (1922).

🎹 De ascultat: Acum câteva săptămâni scriam că a fost descoperită o nouă compoziție a lui Mozart. Săptămâna trecută una a lui Chopin.

🖼️De urmărit: @oakoak_street_art - un artist stradal interesant

📜 Interesant: Dacă scrollezi în jos pe acest site poți vedea toate personalitățile care au trăit în același timp - din 3000 Î.Hr, până în 2018

🐶 De văzut: Un adăpost de căței din Finlanda care face live-streaming cu puiuții - îi poți vedea aici

🤎 Comunitatea la cafeluță 

Cafeluța de astăzi e de la Alexandra

Trimite și tu o poză cu cafeluța ta și poate ajunge în ediția viitoare.

NOTĂ 🗒️ 

Dacă mai știi pe cineva căruia i-ar plăcea La cafeluță, dă-i forward cu acest mail sau trimite-i link-ul tău unic de abonare: https://lacafeluta.beehiiv.com/subscribe 

Iar dacă vrei să susții următoarele ediții, poți face cinste cu o cafeluță AICI  

😌 SFATUL ZILEI

👋 Pe săptămâna viitoare!

Cum ți s-a părut la cafeluță? Ajută-mă cu un feedback în 2 secunde.

Copiază numărul de steluțe care crezi că se potrivește și lasă-l ca reply la acest e-mail.

⭐⭐⭐⭐⭐

⭐⭐⭐

🧠 …ȘI REZOLVĂRI 🤔 

Râul era înghețat

Harta

Oportunitatea

Reply

or to participate.