- la cafeluță ☕
- Posts
- ☕ #58
☕ #58
Neața și spor la cafeluță☕️
Ia-ți cana aproape, relaxează-te și savurează ediția de azi.
O să îți ia aprox. 6 min și 35 sec.
💭 DE MĂCINAT
Jennie Jerome, mama lui Winston Churchill, a avut ocazia să cineze în două seri consecutive cu doi mari politicieni ai vremii - premierul Angliei, Benjamin Disraeli și rivalul său, William Gladstone.
Când a fost întrebată ce părere are despre cei doi, ea a spus:
După ce am stat lângă Gladstone, am plecat convinsă că el e cel mai deștept om din Anglia.
Dar după ce am stat lângă Disraeli, am ieșit din restaurant simțind că eu sunt cea mai deșteaptă femeie.
⚡ LA PLIC
🌍 Elon Musk vrea să construiască un tunel subacvatic care unește Londra de New York. Călătorii ar putea traversa Atlanticul în mai puțin de o oră folosind acest tunel cu vacuum și tren supersonic.
🌳 Parisul va avea cu 60.000 de locuri de parcare mai puțin. Ele vor fi înlocuite cu spații verzi până în 2030 pentru a reduce emisiile de carbon și a combate valurile de căldură, ca parte a Planului Climatic 2024-2030.
🐋 Balenele albastre consumă zilnic între 20 și 50 de milioane de calorii – echivalentul a 80.000 de BigMc sau, o cantitate pe care un om obișnuit ar consuma-o în 30-60 de ani.
📱🌱 Amprenta de carbon anuală a TikTok ar putea fi mai mare decât cea a întregii Grecii, potrivit unui nou raport care a descoperit că un utilizator petrece în medie 45,5 minute pe zi pe aplicație, generând anual emisii de gaze cu efect de seră echivalente cu parcurgerea a 198 km într-un vehicul pe benzină.
🥚 După câteva halbe de bere, Ed Pownell, a cumpărat un ou sferic “unul la un miliard” pentru 150 de lire și l-a donat unei organizații caritabile. Inițial, ONG-ul a crezut că e o glumă, dar a decis în cele din urmă să vândă oul, obținând 200 de lire la licitație.
🚙 Honda și Nissan plănuiesc o fuziune pentru a concura mai bine cu Tesla și companiile chineze în piața vehiculelor electrice.
🎬 Bluey, un popular serial australian de animație pentru copii, va avea o adaptare cinematografică Disney în 2027.
🧈 Polonia vinde 1.100 de tone din rezervele sale de unt congelat pentru a tempera creșterea prețurilor cauzată de o lipsă de lapte. (Deși rezervele naționale nu includ de obicei alimente, unele țări păstrează stocuri de produse esențiale pentru dieta locală. Canada, de exemplu, are rezerve de sirop de arțar)
🐖🧬O femeie din America a primit un rinichi de porc editat genetic, devenind a cincea persoană care a avut o intervenție chirurgicală de transplant de organ editat genetic de la animal la om.
🚀👨🚀Nou record mondial pentru durata unei ieșiri în spațiu a unui cosmonaut. Ieșirile spațiale de lungă durată au devenit posibile datorită unui nou design al costumelor spațiale.
📱 OpenAI lansează un serviciu telefonic gratuit (1-800-CHATGPT), permițând oricui din SUA să sune și să discute cu chatbot-ul său ChatGPT timp de până la 15 minute, fără niciun cost.
🦣🔍O mandibulă completă de mastodont a fost găsită în curtea din spatele unei case din New York.
🎥 YouTube a început ca un site de matrimoniale, unde persoanele singure încărcau videoclipuri cu descrierea a ceea ce căutau la un partener – dar după ce nimeni nu a încărcat niciun videoclip în primele zile, creatorii au deschis YouTube pentru oricine să posteze orice fel de conținut video.
⚖️ O cameră Google Street View a surprins un bărbat încărcând un cadavru în portbagajul unei mașini în Tajueco, Spania. Se crede că victima este un bărbat de 33 de ani, dispărut în octombrie 2023, al cărui corp a fost găsit într-un cimitir luna aceasta. Partenera victimei și fostul ei iubit au fost arestați sub suspiciunea de crimă. Deși autoritățile spun că imaginea surprinsă de mașina Google nu a fost „decisivă” în anchetă, a fost o coincidență interesantă — Google nu mai updatase imaginile din acel oraș de 15 ani.
🤖🥃 Un program cu inteligență artificială a reușit să egaleze sau chiar să depășească degustătorii profesioniști de whiskey. Această demonstrație marchează un pas important în percepția senzorială utilizând AI.
📊 Ucraina a adunat o cantitate enormă de date despre război cu care vor antrena modele de inteligență artificială care să le spună pe viitor ce strategii să abordeze.
🩸🔬 Screeningul sanguin bazat pe AI detectează semne de cancer de sân în stadii mai timpurii decât testele existente; tehnica a identificat prezența tumorilor în stadiul 1A cu o acuratețe de 98%.
🦠🔬 Niște cercetători au dezvoltat bacterii care "mănâncă" dioxid de carbon și pot transforma carbonul produs de fumul care iese pe coșuri, de la ardere, în noi produse chimice.
🎥🌿 În Spania s-a organizat prima proiecție de film unde publicul era complet dezbrăcat.
💡 INSPIRAȚIE
În 2006, Uri Levine era prins în traficul din Tel Aviv. Făcea același drum în fiecare zi și pierdea foarte mult timp prețios.
Dar în acea dimineață, un gând îi venise în minte.
Probabil, pe undeva, pe o stradă paralelă, exista o rută mai rapidă. Problema era că nu aveam cum să știe care străzi sunt libere și care sunt blocate.
Apoi și-a dat seama care ar putea fi soluția - erau sute de șoferi în tot orașul, ce-ar fi dacă ar putea conecta toți acești ochi de pe șosea...și să împărtășească ce văd în timp real.
Levine nu era străin de tehnologie. Lucrase ca dezvoltator software și avea experiență în mai multe startup-uri. A contactat doi prieteni (ingineri): Ehud Shabtai și Amir Shinar. Shabtai deja lucrase la un proiect personal similar, pe bază de GPS - o aplicație care avertiza șoferii despre radarele de pe drum, folosind date de la utilizatori.
Au început să lucreze seara și în weekend-uri. Shabtai s-a concentrat pe algoritmii de rutare, Shinar pe infrastructura tehnică, iar Levine pe strategia de business și creșterea comunității. Au numit proiectul FreeMap Israel.
Inovația lor cheie a fost să trateze fiecare utilizator ca pe un sensor în timp real. Fiecare telefon cu aplicația instalată trimitea automat date despre viteza de deplasare, contribuind la o hartă vie a traficului. Au adăugat elemente de gamification - puncte pentru raportarea incidentelor și medalii pentru cartografierea străzilor noi.
În 2008, au redenumit proiectul "Waze" și au lansat prima versiune.
La început, hărțile erau goale. Șoferii trebuiau să conducă pe străzi pentru a le "desena" în aplicație. Era ca un joc video în viața reală - fiecare stradă nouă parcursă aducea puncte. (aici un video în care Uri explică cum funcționa mai exact sistemul)
Uri a devenit primul "wazer".
În fiecare weekend, își lua familia și conducea ore întregi prin suburbiile Tel Aviv-ului, cartografiind străzi necunoscute. Copiii săi stăteau pe bancheta din spate și numărau punctele acumulate pentru fiecare stradă nouă "descoperită".
Strategia lor de creștere a fost neobișnuită pentru acea vreme. În loc să încerce să acopere rapid cât mai multe orașe, s-au concentrat pe crearea unor comunități puternice în câteva locații cheie. Au identificat "ambasadori" locali - utilizatori pasionați care coordonau eforturile de cartografiere în zonele lor.
Prima mare oportunitate a venit în timpul unui protest al taximetriștilor din Israel. Blocaseră străzile principale, dar utilizatorii Waze au găsit rapid rute alternative. A doua zi, aplicația era în toate știrile.
Până în 2012, Waze ajunsese la 20 de milioane de utilizatori. A atras atenția atât Facebook cât și Google. În 2013, Google a câștigat "războiul" pentru Waze, cumpărând compania pentru 1.3 miliarde de dolari.
Pentru Levine, lecția principală din experiența Waze a fost simplă: "Cele mai bune idei vin din rezolvarea propriilor probleme. Dacă ceva te frustrează pe tine în fiecare zi, probabil frustrează și milioane de alți oameni."
Astăzi, el investește și consiliază startup-uri care urmează aceeași filozofie: rezolvarea unor probleme reale, cu soluții simple dar scalabile.
🧠 ÎNTREBĂRI…
🤔 Ghici
Oricând ai pune această întrebare, de fiecare dată vei primi răspunsuri complet diferite, dar toate sunt corecte. Care este întrebarea?
Ce are 13 inimi, dar niciun alt organ?
👇 Găsești răspunsul la final 👇
☕ ULTIMA GURIȚĂ
⏳🌲De văzut: un timelapse de 300 de zile cu un con de pin care încolțește și se transformă într-un copac.
⏩️ De văzut: Topul celor mai rapide mamifere
🧩 De jucat: Rezolvă un puzzle-uri făcute din video-uri - e mai interesant decât sună =))
📱De încercat: lovable.dev -un site extrem de simplu de folosit îți poate crea orice aplicație/ site ai în minte, în câteva minute. Și o poți folosi gratuit (cu anumite limitări)
Spre exemplu - eu am făcut acest mood-tracker - în care treci zilnic cum te simți, apoi îți face un raport săptămânal al stării tale de spirit. (nu e perfect, dar pentru o aplicație făcută în 5 minute mi se pare incredibil)
🎶De ascultat: site-ul ăsta te ajută să descoperi muzică nouă - timp de 1001 de zile îți rezomandă zi de zi câte un album muzical care ți-ar putea plăcea.
🗺️Interesant: Primul cuvânt din imnurile europene
🤎 Comunitatea la cafeluță
Cafeluța de astăzi e de la Naomi 🙌
Trimite și tu o poză cu cafeluța ta și poate ajunge în ediția viitoare.
NOTĂ 🗒️
Dacă mai știi pe cineva căruia i-ar plăcea la cafeluță, dă-i forward cu acest mail sau trimite-i link-ul tău unic de abonare: https://lacafeluta.beehiiv.com/subscribe
Iar dacă vrei să susții următoarele ediții, poți face cinste cu o cafeluță AICI
👋 Pe săptămâna viitoare!
Dacă ai ajuns până aici, am o mică rugăminte.
Răspunde la acest email cu un emoji care să descrie cum te-ai simțit citind la cafeluță
Din partea mea: 🎅
O săptămână minunată și sărbători fericite!
…ȘI REZOLVĂRI
⌚️ Cât e ceasul?
♥️ Un pachet de cărți
Reply