☕ #59

Neața și spor la cafeluță☕️ 

Ia-ți cana aproape, relaxează-te și savurează ediția de azi.
O să îți ia aprox. 4 min și 52 sec.

💭 DE MĂCINAT

Regele a pus un bolovan în mijlocul celui mai important drum din ținut, apoi s-a ascuns să vadă dacă cineva se va obosi să îl mute.

Unii dintre cei mai bogați negustori și curteni ai regelui au trecut cu trăsurile, dar doar au ocolit. Mulți chiar l-au învinovățit pe rege că nu menține drumurile curate, dar niciunul nu a făcut nimic pentru a îndepărta piatra.

Apoi a venit un țăran care ducea în spate un coș plin cu legume. Apropiindu-se de bolovan, țăranul a pus jos povara, a încercat să mute piatra la marginea drumului, iar după multă trudă și efort, a reușit.

Când și-a luat iar coșul în spate, a observat o pungă pe drum, exact în locul în care fusese bolovanul. Punga era plină cu monede de aur și un bilet pe care regele scrisese:

Obstacolele ascund adesea oportunități neașteptate pentru cei care aleg să acționeze, nu doar să observe.

 LA PLIC

🎥💉 Netflix pregătește un documentar despre Bryan Johnson – miliardarul care își cheltuie mare parte din avere pentru a trăi mai mult (printre experimentele lui se numără și un schimb de sânge cu fiul său adolescent).

🦣 Oamenii de știință ruși au descoperit un pui de mamut conservat foarte bine; rămășițele, vechi de 50.000 de ani, reprezintă al șaptelea exemplar complet de fel descoperit vreodată.

🚪🔒 Apple se gândește să dezvolte o sonerie inteligentă cu Face ID, care să concureze cu Ring de la Amazon

🎧 În aceeași ordine de idei, tot Apple ar face următoarea generație de AirPods Pro, care să includă monitorizarea ritmului cardiac.

🤖 OpenAI ia în considerare dezvoltarea unui robot umanoid.

🚗 Toyota donează 1 milion de dolari pentru investirea lui Trump.

🎥 Următorul film al lui Christopher Nolan va fi bazat pe Odiseea lui Homer

🔒💥 Cel puțin 6.000 de prizonieri au evadat dintr-o închisoare de maximă securitate din Mozambic.

🐒🥜 Unii cimpanzei știu să spargă nuci, alții nu. Un nou studiu arată că animalele diferă în abilitatea de a desface nuci folosind pietre, sugerând o diversitate mare a abilităților cognitive în cadrul aceluiași grup.

✍️ Scrierea obiectivelor crește șansele de succes cu până la 42%, îmbunătățește productivitatea și aduce mai multă claritate și satisfacție în viață.

☕ Un singur pliculeț de ceai poate elibera miliarde de microplastice în corp.

🕒 Cercetătorii spun că fiecare Cola băută îți scurtează viața cu 12 minute.

💡 INSPIRAȚIE

Mâine e ajunul Anului Nou și dacă ai nevoie de motivație pentru 2025, povestea asta e perfectă…

În timp ce majoritatea poveștilor de succes încep cu planuri mari și viziuni mărețe, asta începe cu opt prieteni care se plictiseau în seara de Revelion

Totul a început în iarna anului 2008. Opt prieteni din liceu (acum ajunși la facultate), se întorseseră acasă de sărbători și nu aveau ce face în seara dintre ani.

Ca să se distreze, ei obișnuiau să facă tot felul de joculețe, iar în seara aia, adunați la unul dintre ei acasă, au conceput ceea ce urma să devină unul din cele mai populare board games din lume

Regulile erau simple: o persoană citea o întrebare sau o propoziție incompletă, iar ceilalți trebuiau să răspundă cu cele mai absurde răspunsuri posibile. Era un hibrid între Apples to Apples (un alt boardgame popular) și umorul lor destul de...special.

Le-a plăcut foarte mult iar în zilele ce au urmat aduceau cărți noi, testau combinații și rafinau regulile.

Fiecare dintre ei s-a întors la facultate cu câte o copie, să vadă ce părere au și colegii.

De fiecare dată când jucau, camera de cămin se umplea cu câte 15-20 de oameni care voiau să participe…și toți își doreau o copie a jocului.

Așa că, cei 8 prieteni au creat un site de unde puteai descărca gratuit cărțile și regulamentul...dar nimeni nu avea chef să printeze și să decupeze fiecare cartonaș, așa că în continuare aveau foarte multe cereri de a face o variantă fizică.

În 2010, au lansat o campanie pe Kickstarter pentru a strânge fonduri pentru lansarea jocului. Ei își doreau 4000 de dolari pentru prima producție, dar au depășit suma de 4 ori - au strâns 15.570 de dolari.

Au numit compania "Cards Against Humanity" - pentru că, după cum spuneau ei, "asta și era". Au tipărit prima ediție într-o mică tipografie din Chicago, pachetul costa 25 de dolari și era disponibil doar online.

Apoi a început să se întâmple ceva ciudat….jocul se vindea. Mult.

Din vorbă în vorbă, Cards Against Humanity a devenit într-o lună de la lansare cel mai vândut joc pe Amazon.

După încă 2 ani, aveau vânzări de 12 milioane de dolari, iar din cauza producției limitate, jocuri la mâna a 2-a se vindeau și cu câte 100 de dolari pe eBay. 

Marketing-ul lor era la fel de neconvențional ca jocul. De Black Friday 2013, când toată lumea făcea reduceri, ei au CRESCUT prețul cu 5 dolari. În alt an, au scos din vânzare jocul și au vândut în schimb... balegă de vacă - la propriu. 30000 de oameni au cumpărat. (Au donat majoritatea profiturilor către cauze sociale).

În 2017, au cumpărat un colț de teren la granița SUA-Mexic, doar pentru a împiedica construcția zidului lui Trump. Au angajat un avocat specializat în litigii de terenuri și au promis să facă procesul cât mai complicat și scump posibil. (De curând l-au dat în judecată și pe Elon Musk pentru că una din rachetele lui a aterizat pe terenul lor).

Astăzi, Cards Against Humanity e evaluat la peste 500 milioane de dolari. Dar niciunul din fondatori nu se ocupă full-time de companie, ci câțiva dintre ei chiar au și joburi "serioase" în paralel.

🧠 ÎNTREBĂRI…

🎬️ Poți ghici numele filmelor?

👇 Găsești răspunsul la final 👇

☕ ULTIMA GURIȚĂ

 ▶️ De văzut: Cele mai populare TED Talks din 2024

🫰De ajutor: Acest grafic simplu te ajută să decizi dacă o achiziție merită sau nu.

🫰 Extra de ajutor: Unde am găsit graficul de mai sus avea atașat și un “Calculator de analiză a costurilor”, care îți spune cât te costă, de fapt, să folosești un produs bazându-se pe prețul său și pe câte ore pe zi îl folosești.

Mi s-a părut util, așa că am făcut și eu unul pentru LEI (originalul era în dolari).

Cred că ți-ar putea fi de ajutor, așa că APASĂ AICI dacă vrei să îl încerci acum (și-l poți folosi de fiecare dată când vrei să-ți cumperi ceva scump)

👴 De văzut: Sfaturi de la un om trecut prin viață

🤎 Comunitatea la cafeluță 

Cafeluța de astăzi e de la Elena 🙌 

Trimite și tu o poză cu cafeluța ta și poate ajunge în ediția viitoare.

NOTĂ 🗒️ 

Dacă mai știi pe cineva căruia i-ar plăcea la cafeluță, dă-i forward cu acest mail sau trimite-i link-ul tău unic de abonare: https://lacafeluta.beehiiv.com/subscribe 

Iar dacă vrei să susții următoarele ediții, poți face cinste cu o cafeluță AICI  

😌 SFATUL ZILEI

👋 Pe anul viitor!

Dacă ai ajuns până aici, am o mică rugăminte.

Răspunde la acest email cu un emoji care să descrie cum te-ai simțit citind la cafeluță

Din partea mea: 🥳 

Un an nou minunat!

…ȘI REZOLVĂRI

Titanic

James Bond

Top Gun

American Pie

Reply

or to participate.