La cafeluță #4

Salutare și spor la cafeluță!

☕ Ia-ți cana aproape! Poți savura newsletterul de azi în aproximativ 3min și 47sec!

P.S. Ai primit acest e-mail de la cineva drag? Abonează-te acum gratuit!

💭DE MĂCINAT

"I see people rise in life who are not the smartest, sometimes not even the most diligent, but they are learning machines. They go to bed every night a little wiser than they were when they got up and boy does that help."

Charlie Munger (1924-2023)

LA PLIC

🐢 Cel mai longeviv animal de pe planetă este o țestoasă pe nume Jonathan, care a împlinit zilele trecute 191 de ani.

🤖 ChatGPT a împlinit un an.

🛣️Săptămâna trecută, americanii au inaugurat prima șosea care încarcă wireless mașinile electrice, în timp ce se află în mișcare.

🚗 În aceeași ordine de idei, tot săptămâna trecută, s-a dat drumul primului tronson de pe A0 (și deja s-a luat primul carnet, unui băiat de 19 ani care mergea cu 190km/h).

🎵 Deținuții dintr-o închisoare din Rusia sunt obligați să asculte pe repeat Bon Jovi, Mobi și AC/DC. 

🎵 Zilele trecute s-a publicat Spotify Wrapped - tradiția anuală a companiei care le aduce multă publicitate gratuită datorită oamenilor care pun pe rețelele sociale ce au ascultat în anul care se termină. Totuși, 7 din 10 utilizatori sunt rușinați să împărtășească cu alții cum a fost anul lor din punct de vedere muzical.

🎨 O pictură care a stat zeci de ani atârnată în bucătăria unei bătrânici din Franța a fost vândută cu 25 de milioane de dolari. În 2025, o să o poți vedea și tu, dacă mergi la Muzeul Louvre.

🎨 Săptămâna trecută vă arătam o pictură care, după ce a trecut prin raze X, s-a descoperit că primise o operație estetică👇

Aparent, oamenii și-au dorit dintotdeauna să arate cât mai bine în imagini, pentru că am mai găsit câteva exemple similare…

În stânga, este varianta descoperită de restauratori după ce au îndepărtat un strat de varnish și vopsea.

La fel, în stânga, este o variantă cu buzele modificate, care s-au șters la restaurare.

💡 INSPIRAȚIE

Pe scurt, despre Charlie Munger,
un maestru al investițiilor

Charlie Munger, un nume sinonim cu gândirea strategică și investițiile înțelepte, a lăsat o amprentă în lumea afacerilor.

Născut pe 1 ianuarie 1924, în Omaha, Nebraska, Munger a trăit o viață remarcabilă dedicată nu doar succesului financiar, ci și educației continue și dezvoltării personale.

El a murit săptămâna trecută, la vârsta de 99 de ani, încheind 6 decenii în care a jucat un rol important în lumea finanțelor.
Impresionant este faptul că, până la moarte, încă a activat, alături de partenerul său de afaceri, Warren Buffett (93 de ani).

Inceputurile și Evoluția în Lumea Afacerilor

Munger și-a început cariera ca avocat, absolvind Facultatea de Drept de la Harvard, în 1948. Cu toate acestea, pasiunea sa pentru afaceri și finanțe l-a condus rapid spre domeniul investițiilor. Încă din anii '60, Munger s-a făcut remarcat prin abordarea sa rațională și gândirea strategică.

Colaborarea sa cu Warren Buffett a fost un moment de cotitură în cariera sa. Cei doi au devenit parteneri în cadrul Berkshire Hathaway, și-au unit forțele și au transformat firma într-un imperiu financiar. Munger a adus o perspectivă unică la masa de joc, completând stilul mai impulsiv al lui Buffett cu o abordare rațională și o înțelegere adâncă a psihologiei umane.

Circle of Competence: O filozofie pe care o poți aplica în viața ta

Unul dintre conceptele cheie aduse în discuție de Munger este "Circle of Competence" (Cercul Competenței). Acest principiu susține că investitorii ar trebui să se concentreze pe domeniile pe care le înțeleg cu adevărat. Munger a exemplificat acest concept prin propria sa abordare, aducând în analiza sa nu doar aspecte financiare, ci și cunoștințe profunde despre psihologie, istorie și alte domenii aparent neconexe.

👥 DE LA COMUNITATE

Câteva informații interesante despre cafea
(adunate de Andreea Miruna Popa)

Cofeina este un stimulent și cea mai consumată substanță psihoactivă din lume.

În culturile arabe, cafeaua poate fi un motiv de divorț - femeile pot divorța dacă soții nu le apreciază cafeaua.

Unde bea lumea cafeaua?

Cum bea lumea cafeaua?

Cu ce merge cel mai bine cafeaua?

🧠 ÎNTREBĂRI…

🍬 Adevărat sau Fals? Soarele nu produce sunete.

Trivia: Ce pasăre are ochii mai mari decât creierul?

🤔 Ghici: Mă pui pe o parte și sunt TOTUL, taie-mă pe jumate și sunt NIMIC.

(Află răspunsurile la finalul e-mailului)

ULTIMA GURIȚĂ


🖼️ Azi, în istorie: Muzeul de Artă Modernă din New York expune tabloul lui Henri Matisse, "Le Bateau", cu partea corectă în sus, după ce unul dintre vizitatori observă că era expus cu susul în jos (stătuse așa 47 de zile).

🎮 De jucat: Apasă culoarea, nu cuvântul (e mai greu decât pare).

▶️ De văzut: Cum să utilizezi strategiile psihologice, adictive, folosite de rețelele sociale pentru a îi face pe oameni să învețe ceva nou. (TedX cu fondatorul Duolingo)

🍄Interesant: Mario ne învață că, chiar dacă ceva este fundamental la fel, din punct de vedere psihologic, poate fi perceput ca fiind complet diferit.

🛒 Cool: Dacă ești fan Lidl, găsești în catalog un joc tip lego în care construiești un magazin Lidl.

 🤔 O întrebare: Care este cel mai bun cadou pe care l-ai primit sau oferit, dar care nu a costat nimic? (Dă reply la acest mail cu răspunsul tău și poate va apărea în ediția următoare)

🧠 …ȘI REZOLVĂRI

🍬 FALS - soarele produce sunete, dar nu pot fi percepute de urechea umană.

❓ Trivia: Struțul

🤔 Ghici: Numărul 8

😌 SFATUL ZILEI

PE SĂPTĂMÂNA VIITOARE

Sper că ți-a plăcut La cafeluță!

Dacă ai idei, sugestii sau orice altceva, nu ezita să le lași AICI

Promit că citesc tot!

P.S. Dacă urmărești La cafeluță de la început, ai observat cu siguranță că am introdus o nouă secțiune - 👥 de la comunitate. Așa că, dacă și tu ai ceva interesant de împărtășit cu ceilalți cititori, nu ezita să îmi scrii.

P.P.S. Dacă știi pe cineva care ar aprecia acest newsletter, îi poți trimite link-ul ăsta. Apreciez! 😊

Reply

or to participate.